Bemutatkozás


Bástya Terápiás Közösségi Alapítvány

A Bástya Terápiás Közösségi Alapítvány 1996. november 26-án került megalapításra, azzal a céllal, hogy a szenvedélybetegséggel küzdők, az állami gondozásban felnőtt emberek, gyermeküket egyedül nevelő anyák és apák, a magukra maradt idős emberek, és a lelki sérülésekkel küzdők gyógyulás utáni társadalmi integrációjának nehézségeit enyhíteni tudó egyéni és közösségi támogatásokat koordinálja és a rászorultak felé eljuttassa.


Lassan két évtizede működő szervezetünk folyamatosan nyújt segítséget szenvedélybetegek társadalmi reintegrációjában; hátrányos, vagy rossz környezetben felnövő fiatalok megtartásában; nagycsaládosok számára; idős, magányos emberek méltó életkörülményeinek biztosításában, gyakorlati támogatással, illetve preventív jellegű kommunikációs tevékenység folytatásával.

Ennek figyelembe vételével rendezi meg minden évben azokat a rendezvényeit, amelyek sikeresen segítik az ismerkedést a szenvedélybetegek között, ezzel is elősegítve annak az érzésnek a felismerést, hogy nincsenek egyedül a problémáikkal. De természetesen nem csak a már kialakult szenvedélybetegséggel foglalkozunk, hanem a megelőzéssel is, ezért rendezzük meg évente a drog prevenciós napot, mely során bemutatjuk a kistérségben dolgozó pedagógusoknak, hogy hova tudnak fordulni abban az esetben ha olyan fiatallal találkoznak, akit megérintett a betegség és magával ragadott a káros szerek hatása.

Az alapítvány mindig is figyelt arra, hogy a működése során kiemelten kezelje a szenvedélybetegeket és igyekezzen minden segítséget megadni azoknak a rászorulóknak, akik hozzá fordulnak. Ezért dolgoznak azok az önkéntesek, akik segítik az alapítvány munkáját és képesek azonosulni a szervezet céljaival, melyek az alapító határozatban is megfogalmazódtak.

Alapítványunk tevékenységének köszönhetően rászorulóhoz is el tudunk jutni, ezzel is segítve őket a fennmaradásban és megismertetni őket a keresztényi szeretettel és azzal az önzetlenséggel, mellyel mi is igyekszünk tevékenykedni embertársaink iránt. Ennek fényében szervezünk lehetőségeink szerint minden évben élelmiszercsomag osztást a rászorulók részére, melyet karácsonyi szeretetvendégség keretében adunk át a rászorulóknak. Ilyen módon igyekszünk segíteni a rászoruló embertársainknak, hogy könnyebben találjanak vissza a mindennapokba és képesek legyenek megfelelni a társadalom által támasztott elvárásoknak, ezzel is kivívva a környezet megbecsülését, elismerését.

Tevékenységünket a környéken élők jól ismerik, hiszen aktív kapcsolatot építettünk ki az évek során az érintett terület lakosságával is.

Gyülekezeti házat szenteltek Székesfehérváron
2019.05.26
Hálaadó istentiszteletet követően Steinbach József püspök szentelte fel a Székesfehérvári Református Egyházközség Budai úti temploma mellett felépült gyülekezeti házat és parókiát múlt vasárnap.
Átadták a Kölcsey-emlékházat Sződemeteren
2019.05.26
Sződemeter a világ minden tájáról vonzza a magyarokat, és most már van egy hely, ahol fogadni lehet őket, ahol Kölcsey emlékét lehet idézni – a partiumi településen szombaton felavatták a magyar állami támogatással felépített Kölcsey Ferenc-emlékházat és a román vallásügyi államtitkárság támogatásával felújított református templomot.
Három évszázadnyi álom vált valóra Taksonyban
2019.05.25
Szombat délután felszentelték a Taksonyi Református Missziói Egyházközség templomát és közösségi házát, majd beiktatták hivatalába Stefán Attila lelkipásztort. A templomszentelő istentiszteleten Bogárdi Szabó István püspök hirdetett igét.
Széthúzástól az egységig
2019.05.25
139 évvel ezelőtt a magyar reformátusok életét a szervezeti és gondolkodásbeli különbségek jellemezték, ma viszont egy irányba tartó közösségünkért adunk hálát. A széttöredezettségből az egységig – az 1881-es és a 2009-es alkotmányozó zsinatokon át – vezető úton Baráth Béla Levente kalauzolt minket.
Tankonyha-tanmosoda avatás Dunaalmáson
2019.05.24
A Magyarországi Református Egyház Szeretetszolgálati Intézményeinek szervezet- és szakmafejlesztése című EFOP 1.9.8-17-2017-00002. számú projekt keretében a Dunaalmási Református Szeretetház Fogyatékosokat Ápoló-Gondozó Otthonában tankonyha és tanmosoda került kialakításra.
Tanulj árvízvédelmet ingyen!
2019.05.24
Ingyenes képzést szervez a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság a Magyar Református Szeretetszolgálat önkénteseinek, a résztvevőket az árvízvédelemre képezik ki. Jelentkezni május 29-ig lehet.
Tizenötezer felkiáltójel
2019.05.24
Pénteken kezdődik a Szeretethíd. Idén közel 15 ezren – köztük hazai, határon túli és amerikai segítők is – regisztráltak a Kárpát-medencei Református Önkéntes Napokra. A Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány akciója az önkéntességre, egymás és környezetünk megsegítésére kívánja felhívni minden a figyelmet.
Kezdődik a Református Zenei Fesztivál
2019.05.24
Tizenhatodik alkalommal rendezik meg a Református Zenei Fesztivált a fővárosban. A május 24-én pénteken kezdődő háromnapos eseménysorozat több helyszínen zajlik, a központ idén is a Bakáts téren lesz.
Álláslehetőség a Baár-Madasban
2019.05.23
Matematika-fizika szakos pedagógust keresnek a Baár-Madas Református Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium általános iskolájába.
Itt támogathatja a Ráday kollégium újjáépítését
2019.05.23
Új számlát nyitott a Dunamelléki Református Egyházkerület a tűzkárt szenvedett Ráday kollégium újjáépítésére gyűjtött adományoknak.