Bemutatkozás


Bástya Terápiás Közösségi Alapítvány

A Bástya Terápiás Közösségi Alapítvány 1996. november 26-án került megalapításra, azzal a céllal, hogy a szenvedélybetegséggel küzdők, az állami gondozásban felnőtt emberek, gyermeküket egyedül nevelő anyák és apák, a magukra maradt idős emberek, és a lelki sérülésekkel küzdők gyógyulás utáni társadalmi integrációjának nehézségeit enyhíteni tudó egyéni és közösségi támogatásokat koordinálja és a rászorultak felé eljuttassa.


Lassan két évtizede működő szervezetünk folyamatosan nyújt segítséget szenvedélybetegek társadalmi reintegrációjában; hátrányos, vagy rossz környezetben felnövő fiatalok megtartásában; nagycsaládosok számára; idős, magányos emberek méltó életkörülményeinek biztosításában, gyakorlati támogatással, illetve preventív jellegű kommunikációs tevékenység folytatásával.

Ennek figyelembe vételével rendezi meg minden évben azokat a rendezvényeit, amelyek sikeresen segítik az ismerkedést a szenvedélybetegek között, ezzel is elősegítve annak az érzésnek a felismerést, hogy nincsenek egyedül a problémáikkal. De természetesen nem csak a már kialakult szenvedélybetegséggel foglalkozunk, hanem a megelőzéssel is, ezért rendezzük meg évente a drog prevenciós napot, mely során bemutatjuk a kistérségben dolgozó pedagógusoknak, hogy hova tudnak fordulni abban az esetben ha olyan fiatallal találkoznak, akit megérintett a betegség és magával ragadott a káros szerek hatása.

Az alapítvány mindig is figyelt arra, hogy a működése során kiemelten kezelje a szenvedélybetegeket és igyekezzen minden segítséget megadni azoknak a rászorulóknak, akik hozzá fordulnak. Ezért dolgoznak azok az önkéntesek, akik segítik az alapítvány munkáját és képesek azonosulni a szervezet céljaival, melyek az alapító határozatban is megfogalmazódtak.

Alapítványunk tevékenységének köszönhetően rászorulóhoz is el tudunk jutni, ezzel is segítve őket a fennmaradásban és megismertetni őket a keresztényi szeretettel és azzal az önzetlenséggel, mellyel mi is igyekszünk tevékenykedni embertársaink iránt. Ennek fényében szervezünk lehetőségeink szerint minden évben élelmiszercsomag osztást a rászorulók részére, melyet karácsonyi szeretetvendégség keretében adunk át a rászorulóknak. Ilyen módon igyekszünk segíteni a rászoruló embertársainknak, hogy könnyebben találjanak vissza a mindennapokba és képesek legyenek megfelelni a társadalom által támasztott elvárásoknak, ezzel is kivívva a környezet megbecsülését, elismerését.

Tevékenységünket a környéken élők jól ismerik, hiszen aktív kapcsolatot építettünk ki az évek során az érintett terület lakosságával is.

Szegénységre rendelve?
2018.12.08
A hajléktalan-kérdés megoldása nem kizárólag az állam feladata, keresztyén kötelességünk mikroszinten – elsősorban közösségeinken, gyülekezeteinken keresztül – is támogatni a rászorulókat – hangzott el a Kálvinista Apologetikai Társaság és az R9:20 új, közéleti és teológiai vitasorozatának decemberi állomásán.
A gondolkodás szabadsága – könyvbemutató Pápán
2018.12.07
Könyvbemutatóra hívja a Kálvin Kiadó az érdeklődőket a pápai Pannonia Reformata Múzeumba 2018. december 11-én öt órára. Marilynne Robinson A gondolkodás szabadsága - Kálvinista tűnődések című könyvét Köntös László főjegyző és Barta Zsolt teológiai tanár mutatják be.
A gondolkodás szabadsága - könyvbemutató Budapesten
2018.12.07
Könyvbemutatóra hívja a Kálvin Kiadó az érdeklődőket a budapesti Bibliamúzeumba 2018. december 12-én öt órára. Marilynne Robinson A gondolkodás szabadsága - Kálvinista tűnődések című könyvét Bogárdi Szabó István püspök és Visky András író mutatják be.
Kerek évfordulót ünnepel a Károli-egyetem jogi kara
2018.12.07
„Küldetési nyilatkozat ez a név, hiszen ennek az egyetemnek küldetése van”– hangzott el a Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának húszéves fennállása alkalmából rendezett ünnepi konferencián december 4-én az Országgyűlés felsőházi termében.
Régi ár, új minőség
2018.12.07
„Azt szeretnénk, hogy továbbra is aktuális, református, értékes és érdekes tartalommal töltsük meg az újságot” – fogalmazott T. Németh László, a Reformátusok Lapja felelős szerkesztője az újság megújulásával kapcsolatban. Az újság szerkesztősége előfizetői akcióval készül az ünnepekre.
Németországi magyar protestánsok éves közgyűlése Hannoverben
2018.12.06
Alsó-Szászország szövetségi tartomány fővárosában találkoztak november végén a németországi magyar protestáns gyülekezetek, valamint lelkigondozói szolgálatok képviselői.
Az ENSZ kisebbségügyi különmegbízottjával találkoztak az erdélyi magyar történelmi egyházak vezetői
2018.12.05
Az egyházvezetők az egyházi javak visszaszolgáltatásáról tájékoztatták szerdán Kolozsváron Fernand de Varennes különmegbízottat, a kisebbségi jogok kanadai-ausztrál állampolgárságú szakértőjét.
Irodalmi nevelés a digitális korban
2018.12.05
Lucz Szilviával, a Református Tananyagfejlesztő Csoport általános iskolai magyar nyelv és irodalom csoportjának vezetője elkötelezett pedagógus, aki nagy lelkesedéssel vágott bele a református tananyag fejlesztésébe. Arról beszélgettünk vele, miért és hogyan lett tananyagfejlesztő és hogyan jelenhet meg a református többlet az irodalmi nevelésben.
Elfeledett erdélyi művek Debrecenben
2018.12.05
Méltatlanul elfeledett, mellőzött író-festő testvérpár életművét bemutató, gyűjteményes kiállítás nyílik a Debreceni Református Kollégium múzeumpedagógiai termében 2018. december 6-án öt órakor.
Az eheti Református Félórából
2018.12.05
Hogy keletkezett tűz a nágocsi anyaotthonban? Hogyan küzdenek a megmaradásukért a szlovéniai és erdélyi reformátusok? Milyen lesz a megújult Reformátusok Lapja? Ezekre a kérdésekre is választ kapunk a Kossuth Rádió református műsorának szerdai adásában.